sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Miljoona asiaa pienessä mielessä

Hän puhuu sinulle, hän puhuu minulle. Näen hahmon ja kuulen äänen, en ole tyhmä. Sanojen erottelu ja asian sisäistäminen ei onnistu. Onnistuu jos yritän, jos väsyttää, en edes yritä. Keskittymiskyky on kokonaan poissa aistien kiinnittäessä huomiota kaikkeen, sekä omaan kehoon että ympäristöön. Katsekkaan ei kohdistu keneenkään tai mihinkään, koita siinä sitten kuunnella ja keskittyä. Yksi harha-askel mielen perukoilla ja pelisi on menetetty.
Taidan kuulua maailmassa parhaimmistoon eläytymistaidoissani. Tai liekkö niitä kutsutaan taidoiksi: enemmänkin ominaisuus joka on välillä jo ihan taakka. Elokuvaa katsoessa ajantaju katoaa, elän itsekkin siellä mukana. Tunnen hahmot, heidän tunteensa, eleensä, ajatuksensa. Sama homma kirjoja lukiessa: lukiessani minuun ei saa minkäänlaista kontaktia. On ihan turhaa yrittää kysyä mitään tai saada huomiotani muuten pois kirjasta. Jos siinä kuitenkin onnistuu, lahjaksi yrittäjä saa vihaisen ärähdyksen omasta maailmastaan juuri herätetyltä.
"Murhanhimoni" kasvaa huippuunsa kokeissa: vierustovereillani kaikilla tuntuu olevan kova pakkomielle naputtaa joko kynää tai rummuttaa jaloilla. Siinä on hyvä yrittää muistella asioita ja sanaselityksiä, kun toinen puoli aivoista käy rummuttelua läpi ja yrittää arvata biisin. Suurin tuska on tajuta, että kaikki tiedot ja kokeen kannalta tärkeät ajatukset ovat poistuneet virallisesti ja jälkiään jättämättä päänupistasi, joka johtaa siihen, että tuijotat tyhjäpäisenä seinää parinkymmenen minuutin verran jonka jälkeen luovutat suosiolla.

Koita tässä nyt kirjoittaa: on nälkä, jano, koira laahustaa ja kissa kolistelee. Pitäisi tehdä ruokaa, mitä ruokaa tekisinkään? Pitäisi siivota, tiskata ja lähteä lenkille. Kerätä itseni. Ei tule mitään. Unohtaakseni kaiken tämän istun mieluummin tässä ja keskityn purkamaan oloani. Sitä turhauttavaa oloa, kun et hallitse ympäristöäsi. Päätäkin alkaa särkeä, mutta ihmekkös tuo. Pureskelet hampaitasi yhteen jatkuvasti, kohta varmaan putoavaat kokonaan suusta.

Mitä enemmän koitat keskittyä, sitä todellisemmaksi hallitsemisen menettäminen muuttuu. Ajatukset harhailevat, pakko vetää henkeä. Ylivireys valtaa koko kehon ja ajatukset ovat kohta katastrofissa. Näinä hetkinä on hyvä palauttaa mieleen traumaprotokollaa, käydä sitä läpi hetki hetkeltä. Missä olen, kuka olen, mikä päivä, mitä näen. Mitä tunnen. Kun olo on hallinnassa, on hyvä tietoisesti ajatella puhuvansa puolille ja yrittää palauttaa heidät tasapainoon.

Minulla ei ole mitään hätää, minun ei ole pakko tehdä mitään.

4 kommenttia:

 1. Ihanaa että laitoit myös blogin pystyyn! :) Mulle blogin pitämisestä on ollut suurta hyötyä, samalla on ollut mukavaa tutustustua muihinkin ihmisiin joilla dissosiaatiohäiriö on, ei tunne olevan sen asian kanssa enää niin yksin. Kun aloitin blogin en tiennyt ketään muuta, en netissä enkä "oikeassa maailmassa".

  Ja voi, tutulta kuulostaa :( Mulle keskittyminen on myös perhanan vaikeaa, se on vähän harjaantunut terapian myötä, mutta edelleenkin pitää tietoisesti tsempata tai kaikki voi mennä ohi. Ja sitten ihmiset saattavat loukkaantua "kun en kuuntele". Mutta enää en kovinkaan usein jää "still-moodiin", että alan vain dissosioimaan ja katoan lähes kokonaan paikalta ja ulkoisesti lähinnä tuijotan yhtä pistettä, niinkuin joku olisi painanut mut paussille ja kuulen päin pään pulinaa. Lukeminen on edelleenkin vaikeaa, koska mieli kuulostelee jokaista kolinaa ja rapinaa ja sitten sitä yhtäkkiä tajuaa ettei muista mitään mitä on lukenut ja taas alusta... Korvatulpat auttaa tosin tässä :D Harjoittelen lukemista pikkuhiljaa. Harmittaa vaan kun joskus olin hyvin innokas ja nopea lukija, kirjat ovat edelleenkin tärkeitä :( Nyt pystyn lukemaan lähinnä ennestään tuttuja kirjoja...missä asiasta tästä dissosiaatiohäiriöstä on kerrankin hyötyä, koska unohdan ne sitten jälleen ja sitten ne voi lukea uudestaan... Puuh.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et kuule usko kuinka helpottavaa on lukea, kun joku muu kirjoittaa MINULLE sanan dissosiaatio...! :) Tähän asti olen koittanut harvoille ja valituille avata sitä, mutta tuntuu että he lukitsevat minut ulkopuolelle kesken lauseen ja puhuvat päälle, ei sillä, huolestuisin itsekin jos joku kaveri alkaa selittämään yhtäkkiä eri puolista... :D Sama mulla! "Jaa-a, et taas kuunnellu!" Kyllä minä kuuntelin, mutta kaikki eivät jää mieleen vaikka kuuntelisikin. Ja lukeminen on aluksi tosi raskasta, pitää olla joko ihan sikahyvä kirja tai hiiren hiljaisuus, että pystyy lukemaan! :) Onneksi rakastan lukemista niin yli kaiken, mutta ongelmat tulevat sitten esiin esim. aineissa, jotka eivät kiinnosta... :D

   Poista
 2. Tää teksti oli kuin mun päivästä, pystyin samaistumaan sun tunteisiin ihan täysin! Liittyykö siis ton tyyliset keskittymisongelmat ja elokuviin ja kirjoihin uppoutuminen niin että ajantaju katoaa niin dissosiointiin? Mä en myöskään pysty keskittymään muiden puheisiin, kaikki sumenee päässä yms, ja eläydyn välillä liian vahvasti elokuviin ja tv-sarjoihin, sillä sitten kun ne loppuu niin tulee itku ja ajantaju on ihan vinksallaan...:D Oon vasta kuullut tästä dissosiaatiohäiriöstä, enkä tiedä siitä paljoakaan. En oo oikein sisäistänyt, että millainen häiriö se oikein on. Unohtelen myös todella omituisia asioita, joiden pitäisi normaalisti olla muistissa ihan helposti. :D Jäin seurailemaan sun blogiasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain määrin kait se liittyypi, mutta olo on minulla siinä vaiheessa todella sekava joka asiassa, niin pään sisälläkuin ulkonakin.. :)
   Mullakin vasta aluillaan tutustuminen omaan oloon, ollaan jo kauan puhuttu terapiassa "puolista" ja luulin sen olevan ikäänkuin vertauskuvaa tai läppää, mutta ei.. :D Tervetuloa seurailemaan!

   Poista